Video

banner4

Artikel BNDeStem: "Veel belangstelling voor wonen in Cort Heyligerskazerne in Bergen op Zoom"

Cort Heyligerskazerne gebouw D Bergen op Zoom. Impressie van de nieuwbouw. © Collectief de CompagnieCollectief de Compagnie zet vandaag de handtekening onder het koopcontract voor kazernegebouw D van de Cort Heyligerskazerne. Dat werd woensdagavond bekend gemaakt op een informatieavond over het project in partycentrum Rozenoord. De initiatiefnemers Jovita Dorigo en Truus van Roosmalen willen het gebouw omvormen tot een gezamenlijke woonplek, met waarschijnlijk 12 appartementen.

De bijeenkomst werd bijgewoond door circa 40 belangstellenden. Hoewel er op dit moment nog slechts drie serieuze gegadigden zijn, neemt het collectief het gebouw over van Stadlander. ,,Wij geloven er in’', zei Van Roosmalen. Het project gaat daadwerkelijk van start als er acht serieuze kopers zijn.

Droomwoning
Op de achtergrond is een ontwikkelaar uit Eindhoven bereid om de financiële risico’s te dragen, maakte Teun de Bok van Bouwen In Eigen Beheer (BIEB) bekend. Dat bureau begeleidt het project dat is gebaseerd op het zogeheten Collectief Particulier Ondernemerschap (CPO). Bij die werkwijze wordt de volgorde in het bouwproces volledig omgedraaid.

Het idee is dat deelnemers het voortouw nemen bij het realiseren van hun droomwoning en daar marktpartijen bij zoeken. Of zoals Marco Vlemmix van BIEB het samenvatte: ,,Eerst bewoners zoeken en dan samen ontwikkelen.’' Die aanpak is economisch aantrekkelijk. ,,Het is bouwen tegen kostprijs. Dat is altijd goedkoper.’'

Plannen samen uitwerken
Wat ook meetelt is het samen optrekken, legde Jovita Dorigo uit. ,,Je bouwt samen een buurt op, voordat de eerste steen is gelegd.’' De toekomstige bewoners gaan samen de plannen uitwerken. Het samen delen van wasruimte en gereedschap behoort tot de mogelijkheden, net als het collectief gebruik van een auto. Dorigo loopt al ruim vier jaar rond met het idee en ziet louter voordelen. ,,Je weet wie je buren zijn en voelt de nabijheid van geestverwanten, met veel privacy en weinig groepsdruk.’'

Herwig Minnen van Architecten Alliantie uit Goes schetste de contouren van de plannen. Op de begane grond zijn vier appartementen voorzien, alsmede een multifunctionele ruimte. De eerste verdieping gaat vijf appartementen tellen, met ook weer een algemene ruimte. ,,Bijvoorbeeld te gebruiken als logeerstudio’' Op de tweede verdieping komen drie appartementen en een algemene werkruimte annex atelier. Het gebouw wordt volledig gasloos en krijgt een lift. Dragende wanden en beeldbepalende elementen worden gehandhaafd. Deelnemers moeten ook nog grond voor een vijf meter diepe tuin aankopen van de gemeente.

Op 30 januari 2020 vindt een vervolgbijeenkomst plaats, waarop de plannen werden worden uitgewerkt.

Bron BNDeStem

"Ik wil meer weten over CPO de Compagnie"

Bel Jovita Dorigo op 06 21 24 8400