Nieuws

Stichting de Compagnie zet handtekeningen onder koopovereenkomst

CPO De Compagnie heeft in december 2019 de koopovereenkomst getekendDecember 2019... de stichting de Compagnie zet de handtekening onder de koopovereenkomst voor aankoop van gebouw D op het terrein van de Cort Heyligerskazerne. Een volgende stap naar de realisatie van twaalf appartementen in gebouw D binnen een termijn van de komende twee jaren.

De komende maanden staan in het teken van het werven van deelnemers. Bent uzelf geïnteresseerd of kent u iemand die geïnteresseerd is in een nieuwe woonomgeving, waar privacy en persoonlijke inbreng gecombineerd worden met een stukje gemeenschappelijkheid, contacteer dan Jovita Dorigo op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Artikel BNDeStem: "Veel belangstelling voor wonen in Cort Heyligerskazerne in Bergen op Zoom"

Cort Heyligerskazerne gebouw D Bergen op Zoom. Impressie van de nieuwbouw. © Collectief de CompagnieCollectief de Compagnie zet vandaag de handtekening onder het koopcontract voor kazernegebouw D van de Cort Heyligerskazerne. Dat werd woensdagavond bekend gemaakt op een informatieavond over het project in partycentrum Rozenoord. De initiatiefnemers Jovita Dorigo en Truus van Roosmalen willen het gebouw omvormen tot een gezamenlijke woonplek, met waarschijnlijk 12 appartementen.

De bijeenkomst werd bijgewoond door circa 40 belangstellenden. Hoewel er op dit moment nog slechts drie serieuze gegadigden zijn, neemt het collectief het gebouw over van Stadlander. ,,Wij geloven er in’', zei Van Roosmalen. Het project gaat daadwerkelijk van start als er acht serieuze kopers zijn.

Droomwoning
Op de achtergrond is een ontwikkelaar uit Eindhoven bereid om de financiële risico’s te dragen, maakte Teun de Bok van Bouwen In Eigen Beheer (BIEB) bekend. Dat bureau begeleidt het project dat is gebaseerd op het zogeheten Collectief Particulier Ondernemerschap (CPO). Bij die werkwijze wordt de volgorde in het bouwproces volledig omgedraaid.

Het idee is dat deelnemers het voortouw nemen bij het realiseren van hun droomwoning en daar marktpartijen bij zoeken. Of zoals Marco Vlemmix van BIEB het samenvatte: ,,Eerst bewoners zoeken en dan samen ontwikkelen.’' Die aanpak is economisch aantrekkelijk. ,,Het is bouwen tegen kostprijs. Dat is altijd goedkoper.’'

Plannen samen uitwerken
Wat ook meetelt is het samen optrekken, legde Jovita Dorigo uit. ,,Je bouwt samen een buurt op, voordat de eerste steen is gelegd.’' De toekomstige bewoners gaan samen de plannen uitwerken. Het samen delen van wasruimte en gereedschap behoort tot de mogelijkheden, net als het collectief gebruik van een auto. Dorigo loopt al ruim vier jaar rond met het idee en ziet louter voordelen. ,,Je weet wie je buren zijn en voelt de nabijheid van geestverwanten, met veel privacy en weinig groepsdruk.’'

Herwig Minnen van Architecten Alliantie uit Goes schetste de contouren van de plannen. Op de begane grond zijn vier appartementen voorzien, alsmede een multifunctionele ruimte. De eerste verdieping gaat vijf appartementen tellen, met ook weer een algemene ruimte. ,,Bijvoorbeeld te gebruiken als logeerstudio’' Op de tweede verdieping komen drie appartementen en een algemene werkruimte annex atelier. Het gebouw wordt volledig gasloos en krijgt een lift. Dragende wanden en beeldbepalende elementen worden gehandhaafd. Deelnemers moeten ook nog grond voor een vijf meter diepe tuin aankopen van de gemeente.

Op 30 januari 2020 vindt een vervolgbijeenkomst plaats, waarop de plannen werden worden uitgewerkt.

Bron BNDeStem

Artikel BNDeStem: "Nieuwe stichting bouwt twaalf appartementen in Cort Heyligerskazerne Bergen op Zoom"

Cort Heyligerskazerne gebouw D Bergen op Zoom. Impressie van de nieuwbouw. © Collectief de CompagnieEr komen twaalf appartementen in kazernegebouw D van de Cort Heyligerskazerne. Hoe de appartementen eruit komen te zien bepalen de toekomstige bewoners zelf.

Initiatiefnemers Jovita Dorigo en Truus van Roosmalen hebben de stichting Collectief de Compagnie opgericht. Zij zoeken deelnemers die samen met hen de kazerne willen omvormen tot een gezamenlijke woonplek. Het idee is dat alle deelnemers hun eigen droomwoning kunnen realiseren maar dat er ook gezamenlijke ruimtes komen.

,,Zo zie ik bijvoorbeeld een soort huiskamer voor me met keuken waar we gezamenlijk kunnen koken en eten”, zegt Dorigo die daar meteen aan toevoegt dat dit plannen zijn die de toekomstige bewoners samen moeten ontwikkelen. Een logeerstudio behoort ook tot de mogelijkheden. ,,Iedereen heeft straks evenveel zeggenschap, gezamenlijk vormen we de stichting.” De werkwijze heet Collectief Particulier Ondernemerschap (CPO).

Goed nabuurschap
Het idee kreeg drie jaar geleden al vorm bij Dorigo en Van Roosmalen. Het kostte veel tijd om uit te zoeken welke procedures allemaal doorlopen moesten worden. ,,We zien onszelf als particulieren met een missie”, zegt Dorigo. ,,We willen met de groep bewoners straks een eenheid vormen. Leven volgens het principe van goed nabuurschap.” Inmiddels is de stichting in een vergevorderd stadium met woningcorporatie Stadlander, eigenaar van het pand. ,,Wij hebben sympathie voor dit soort initiatieven”, stelt Michiel Miedema van Stadlander. ,,Er ligt nu een definitief voorstel voor verkoop, daar moet de stichting nog op reageren.”

Informatieavond
Die houdt 18 december om 20.00 uur eerst een informatieavond in partycentrum Rozenoord. Daar krijgen belangstellenden een presentatie over het project en is er alle gelegenheid tot het stellen van vragen. Het voormalige slaapcomplex van de militaire kazerne heeft een oppervlak van ruim 2000 vierkante meter verdeeld over drie bouwlagen. De appartementen krijgen een oppervlakte van 75 tot 160 vierkante meter. De indeling kunnen toekomstige bewoners zelf bepalen. Architecten Alliantie en Bouwen In Eigen Beheer (BIEB) begeleiden het project. Het goedkoopste appartement kost ongeveer 300.000 euro. ,,We hopen dat de woningen over twee jaar opgeleverd kunnen worden.”

Naast kazernegebouw D heeft Stadlander nog een legergebouw in bezit en een bouwkavel rond de voormalige appèlplaats. Alle drie zijn in beeld voor woningbouw. Op het terrein zit al gezondheidscentrum De Poort en het Adrianohuis, een woonvoorziening voor jongeren met zorgbehoefte.

Bron: BNDeStem