Video

banner4

Artikel BNDeStem: "Nieuwe stichting bouwt twaalf appartementen in Cort Heyligerskazerne Bergen op Zoom"

Cort Heyligerskazerne gebouw D Bergen op Zoom. Impressie van de nieuwbouw. © Collectief de CompagnieEr komen twaalf appartementen in kazernegebouw D van de Cort Heyligerskazerne. Hoe de appartementen eruit komen te zien bepalen de toekomstige bewoners zelf.

Initiatiefnemers Jovita Dorigo en Truus van Roosmalen hebben de stichting Collectief de Compagnie opgericht. Zij zoeken deelnemers die samen met hen de kazerne willen omvormen tot een gezamenlijke woonplek. Het idee is dat alle deelnemers hun eigen droomwoning kunnen realiseren maar dat er ook gezamenlijke ruimtes komen.

,,Zo zie ik bijvoorbeeld een soort huiskamer voor me met keuken waar we gezamenlijk kunnen koken en eten”, zegt Dorigo die daar meteen aan toevoegt dat dit plannen zijn die de toekomstige bewoners samen moeten ontwikkelen. Een logeerstudio behoort ook tot de mogelijkheden. ,,Iedereen heeft straks evenveel zeggenschap, gezamenlijk vormen we de stichting.” De werkwijze heet Collectief Particulier Ondernemerschap (CPO).

Goed nabuurschap
Het idee kreeg drie jaar geleden al vorm bij Dorigo en Van Roosmalen. Het kostte veel tijd om uit te zoeken welke procedures allemaal doorlopen moesten worden. ,,We zien onszelf als particulieren met een missie”, zegt Dorigo. ,,We willen met de groep bewoners straks een eenheid vormen. Leven volgens het principe van goed nabuurschap.” Inmiddels is de stichting in een vergevorderd stadium met woningcorporatie Stadlander, eigenaar van het pand. ,,Wij hebben sympathie voor dit soort initiatieven”, stelt Michiel Miedema van Stadlander. ,,Er ligt nu een definitief voorstel voor verkoop, daar moet de stichting nog op reageren.”

Informatieavond
Die houdt 18 december om 20.00 uur eerst een informatieavond in partycentrum Rozenoord. Daar krijgen belangstellenden een presentatie over het project en is er alle gelegenheid tot het stellen van vragen. Het voormalige slaapcomplex van de militaire kazerne heeft een oppervlak van ruim 2000 vierkante meter verdeeld over drie bouwlagen. De appartementen krijgen een oppervlakte van 75 tot 160 vierkante meter. De indeling kunnen toekomstige bewoners zelf bepalen. Architecten Alliantie en Bouwen In Eigen Beheer (BIEB) begeleiden het project. Het goedkoopste appartement kost ongeveer 300.000 euro. ,,We hopen dat de woningen over twee jaar opgeleverd kunnen worden.”

Naast kazernegebouw D heeft Stadlander nog een legergebouw in bezit en een bouwkavel rond de voormalige appèlplaats. Alle drie zijn in beeld voor woningbouw. Op het terrein zit al gezondheidscentrum De Poort en het Adrianohuis, een woonvoorziening voor jongeren met zorgbehoefte.

Bron: BNDeStem

"Ik wil meer weten over CPO de Compagnie"

Bel Jovita Dorigo op 06 21 24 8400